top of page

fotògrafs

jOAN FONTCUBERTA

Joan Fontcuberta i Villà va néixer a Barcelona, 24 de febrer de 1955, actual ment té 64 anys, és un artista, docent, assagista, crític i promotor d'art especialitzat en fotografia. Ha rebut diversos premis gràcies a les seves fotografies, com el David Octavious Hill d'Alemanya o el  Premi Nacional de Fotografia el 1994. 

És el president de l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya, i el cofundador de la revista Photovision. 

 

La seva extensa obra fotogràfica es caracteritza per l'ús d'eines informàtiques en el seu tractament i la seva presentació de manera interactiva amb l'espectador. De la mateixa manera que altres artistes contemporanis, representa una visió crítica de la realitat, les veritats fotogràfiques, històriques o fictícies a través de la fotografia i el seu context.

068.jpg
baixa.jpeg
herbarium1.jpg
Braohypoda-Frustrata-from-the-Herbarium-
work_herbarium02_1960.jpg
joan-fontcuberta-herbarium.png
Dendritavictoriosa1982.jpg
1984-lavandula-angustifolia.jpg
index_214237-000_900016.jpg
Nicephore-Niepce-1795.jpg

Josef Sudek

Josef Sudek va néixer el 17 de març de 1896 a Praga i va morir el  15 de setembre de 1976. Va ser un fotògraf txec que el seu treball s'emmarca entre el pictorialisme i la nova objectivitat.

Es va començar a interessar per la fotografia, però durant la primera Guerra Mundial va prestar servei militar i una granada de mà va fer que perdés el braç dret. Més tard va estudiar fotografia a l'Escola d'Arts Gràfiques de Praga. Durant diversos anys es va dedicar a realitzar retrats de veterans de la guerra que van quedar discapacitats.

El 1924 es va convertir en membre cofundador de la Societat Txeca de Fotografia. Tres anys més tard va obrir el seu propi estudi fotogràfic a Praga. Va ser el primer fotògraf en rebre el títol d'Artista de Mèrit a la República Txeca i el seu llegat està format per més de 60.000 negatius.

Nicéphore Niépce

Nicéphore Niépce va néixer a Chalon-sur-Saône el  7 de març del 1765 i va morir a  Saint-Loup-de-Varennes el 5 de juliol del 1833.  Va ser un inventor francès i pioner de la fotografia, procediment que ell va batejar com a heliografia. 

Va estudiar a la universitat on va aprendre ciència i el mètode experimental, aconseguint ràpidament l'èxit. Es va graduar per treballar com a professor de la universitat.

Niépce era un jove científic, a qui apassionava el tema de l'art. Però malgrat el seu coneixement, no se li donava bé dibuixar, així que va provar amb la litografia. Tot així no dibuixava gaire bé, és per això que es va obsessionar en com podia plasmar la imatge que projectava la cambra fosca de manera automàtica. I així és com es va associar amb un crític francés que tenia els mateixos interessos que ell. Malgrat això, va morir abans d'aconseguir crear la càmera.

Miloň_Novotný,_Portrét_Josefa_Sudka,_Pra
111768_4.jpg
Saul_leiter.jpg
baixa.jpeg
maxresdefault.jpg

Saul Leiter

Saul Leiter va néixer a Pittsburgh, Pennsylvania. El seu pare va ser un reconegut mestre de el Talmud i el mateix Saul va estudiar per convertir-se en Rabbi. La seva mare li va regalar la seva primera càmera quan tenia 12 anys. Als 23, i havent desenvolupat un primerenc interès en la pintura va decidir deixar els seus estudis de teologia mudant-se a la ciutat de Nova York per convertir-se en artista.

Leiter va tenir la sort de conèixer al pintor de l'escola expressionista abstracta, Richard Pousette-Dart. Va ser ell al costat de l'fotògraf W. Eugene Smith qui van animar a Leiter a continuar pel camí de la fotografia.

El 1948 va començar a fer fotografies a color, va ser anomenat el pare de la fotografia en color. El seu treball com a fotògraf de modes al llarg de 20 anys va ser publicat per diversos mitjans gràfics importants com Show, Elle, British Vogue, Queen, i Nova.

Albert Gusi

Albert Gusi és un artista català que desenvolupa la seva obra amb una mirada particular del territori i el paisatge, des del camp de la fotografia. Sovint, les obres es tornen accions fotogràfiques o performance col·lectives, on finalment en queda un registre gràfic, bé sigui fotogràfic o fílmic. 

En el seu treball, el protagonista és el medi natural immediat, el territori del seu país al qual s’hi sent fortament vinculat i pel qual mostra una profunda admiració i estima. En la seva obra observem un continu “anar i venir” entre el territori, el lloc i la fotografia.

Per altra banda, Albert Gusi va ser el codirector del festival Panoràmic, que vam visitar el passat dijous 24 d'octubre.

IMG_2711.jpg
panoramicweb.jpg
volca_02.jpg
thumb.jpeg
918448.jpeg
excessocenus.jpg

Cristina de Middel

Cristina de Middel és una fotògrafa documental i artista nascuda a Alacant que actualment viu i treballa a cavall entre Brasil i Mèxic. Ha treballat com a fotoperiodista per a diferents diaris espanyols i ONGs abans de decidir dedicar-se a un treball més artístic i personal. Des de 2016 forma part de l'agència Magnum.

Va estudiar fotoperiodisme graduant-se a la Universitat Autònoma de Barcelona, un Master en Fotografia a la Universitat d'Oklahoma i  un Master en Belles arts a la Universitat Politècnica de València.

De Middel -segons la crítica- combina els seus treballs documentals amb altres personals on qüestiona el llenguatge i la veracitat de la fotografia com a document i juga amb reconstruccions o arquetips que difuminen la frontera entre la realitat i la ficció.

Colin Gray

Colin Gray és un artista i fotògraf amb seu a Savannah, Geòrgia. La seva diversa obra inclou imatges d'actors, estrelles del pop i icones de moda per a líders religiosos, cosplayers i sense sostre. L'obra de Colin capta l'essència del seu tema, i s'enorgolleix de poder connectar amb un tema i reflectir aquesta connexió de tornada en el temps a través de la imatge final.

unnamed.jpg
35391-11949403-danny_brown_colin_gray_jp

Autors pendents: 

Humberto Rivas

Salvi Damés

Francesca Woodman

Bego Anton

Duane Michaels

Alberto Garcia Galix

Israel Ariño

bottom of page